pizzeria szczecin podjuchy,

Wymierające danie?

To dość niespodziewana informacja, twierdząca że pizza straciła zainteresowanie tłumu. Wcześniej danie zastępujące wszystkie codzienne posiłki, teraz typowo imprezowy produkt. Po ogłoszeniu tej informacji rozeszła się fala szeptów i niedowierzenia. Czy rzeczywiście najbardziej popularny posiłek na świecie przestaje istnieć?

Korzenie historii

Ślady pierwszego placka pojawiły się już w okresie pierwszych rzymskich filozofów. Pizza była daniem zarówno dla biednych i bogatych. Pierwotnie uznawana była jako przystawka do kolejnego dania. Pierwsza pizza różniła się bardzo od tej dobrze nam znanej. Starożytna pizza była plackiem wielkości dłoni i nie zawierała zbyt wielu składników. Była wysmarowana oliwą i posypana ziołami (bazylia, majeranek, oregano). Tak przyrządzona trafiała na chwilę do pieca ,a następnie cieszyła włoskie podniebienia. Wiele wieków później to danie rozszerzyło swoje wpływy na większa część świata stając się najbardziej popularnymi najłatwiej dostępnym z wszystkich dań na świecie. W każdym większym mieście znajduje się niejedna pizzeria serwująca ogromny wybór zarówno pizz, jak i przystawek włoskich. Jedno jest pewne- na punkcie tego placka świat oszalał.

Zmiany w repertuarze

Wiemy już ,że pizza starożytna różniła się od tej naszej współczesnej. W takim razie co pizzeria ma do zaoferowania? Na początek: wielkość. Zazwyczaj pizzeria oferuje nam danie w trzech rozmiarach: mała, duża, XXL. Dokładna wielkość również jest podana. Kolejny punkt, to dodatki. Teraz pizza może zostać zjedzona praktycznie ze wszystkim. Pizza może być wegetariańska (wyłącznie warzywna), serowa, mięsna (od szynek, przez salami i grillowanego kurczaka) czy zawierająca owoce morza. Każda pizzeria oferuje również w swoim menu stworzenie własnej, niepowtarzalnej pizzy z dodatków wybranych wyłącznie przez nas. Cenowo nie różni się zbyt wiele, a daje nam dużo satysfakcji i samozadowolenia spowodowanej jedzeniem własnego pomysłowego dania.pizzeria szczecin łukasińskiego,

Domowe eksperymenty

Co jeśli nie w pełni nie satysfakcjonuje nas pizza z lokalu? Co jeśli czujemy, że może smakować lepiej, być doskonalsza? To bardzo proste. Jeśli pizzeria nie może nam dać tego czego chcemy- sami to zróbmy. Zakup składników jest bardzo opłacalny- nie wydamy zbyt wiele pieniędzy, a zrobienie ciasta zajmuje 10 minut. Gdy ciasto urośnie obrzucamy je ulubionymi składnikami i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Tak więc po niecałej godzinie mamy ulubione danie stworzone własnymi rękoma. Pizza idealna. Pizza nasza. Nic nie będzie smakowało lepiej niż ona. A może własna pizzeria będzie kolejnym zadaniem do wykonania?